Una contribució a la història de Montsant

«Lo terme que l’abadessa de Bonrepòs e son convent e los seus posesions a Munsant comence dellà lo riu de Ulldemolins en huns estruylls de roques qu·s apellen los mollons…»

Si busqueu al mapa el monestir de Bonrepòs, al peu de Montsant, no el trobareu. Podeu localitzar el mas de Sant Blai i algú del territori us explicarà que en aquest indret, fa més de cinc cents anys, hi hagué un convent de monges. I fins i tot, pouant en el llegendari, algú pot afirmar que aquest fou primer dalt a la serralada, prop de l’actual ermita.

Més enllà de la manca d’evidències materials a la vista —seria prou interessant iniciar treballs arqueològics al mas— conèixer la història d’aquest monestir cistercenc femení és important per apropar-nos a la història del territori i explicar fets que, com l’extensió del terme de la Morera de Montsant, arriben fins al present.

llibrebonrepos

Amb voluntat de contribuir a aquest coneixement, la col·lecció «Els llibres de la Carxana» publica el seu tercer volum, obra d’Ezequiel Gort Juanpere, Santa Maria de Bonrepòs. El monestir cistercenc de Montsant. Aquesta col·lecció de llibres vol ser un complement a la revista que, des de fa més de vint anys, editem a Albarca la Montsant Fonts i jo mateix. Una experiència del tot positiva gràcies a la col·laboració de l’ajuntament —Albarca és dins el municipi de Cornudella de Montsant— i del veïnat d’Albarca, Cornudella i Ulldemolins.

Santa Maria de Bonrepòs es fa formar a començaments del segle XIII i es trobava dins l’actual terme de la Morera. Era una comunitat cistercenca, filla de la Santa Maria de Vallbona, que es pot vincular a la tradició eremítica de la serra de Montsant. Prop seu i ben coetani és el monestir cartoixà que dóna nom a la comarca: Escaladei, també dins el terme de la Morera, encara que fundat incialment a Poboleda.

Les relacions entre ambdues comunitats, pel que fa al domini que exercien sobre el territori no foren fàcils i, quan a mitjan segle XV, Bonrepòs va desaparèixer, els seus béns es repartiren entre Santes Creus i Escaladei. Apropar-se a la trajectòria de les comunitats monàstiques suposa, evidentment, endinsar-se en el plets sobre jurisdiccions i la propietat del territori. Amb moments de conflicte com quan, el 1335 el monestir fou assaltat per homes armats procedents de Cornudella.

El treball d’Ezequiel Gort ens apropa, doncs, a un establiment poc conegut. Potser només esmentat perquè el 1429 hi morí la reina Margarida de Prades, que n’havia estat abadessa.

Bonrepòs arribà fins a 1452. La comunitat va desaparèixer, a causa de la crisi de llarga durada que afectà el país després dels efectes catastròfics de la pesta negra del segle XIV.

Després de la seva desaparició, el monestir fou enderrocat i els cartoixans van fer construir al seu lloc, el mas de Sant Blai. En aquesta edició hi figuren, a més de les de l’actual mas, imatges del monestir de Santa Maria de les Franqueses, al terme de Balaguer, coetani de Bonrepòs i un bon model per explicar com podia ser aquest. També dels claustres posterior del monestir de Santes Creus —on, hipotèticament fou traslladat el de Montsant— i el de catedral de Tortosa, estílisticament semblant. Un apèndix documental recull l’abaciologi i l’extensió del terme de Bonrepòs.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en patrimoni, publicacions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Una contribució a la història de Montsant

  1. Retroenllaç: Presentació del nou llibre d’Ezequiel Gort | La Carxana digital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s