Ponts de memòria

La Cooperativa de Bellmunt del Priorat commemora aquests dies els seu cent anys d’existència amb una mostra d’eines i estris vinculats a la producció agrícola i a la vida al camp. L’exposició és resultat de la recuperació dels materials conservats al propi sindicat i, un cop més, de la participació del veïnat, que ha aportat tota mena d’objectes i de l’esforç d’un grup de persones que han tingut cura de la neteja i adequació de l’espai, de l’ordenació i la presentació del conjunt.

cooperativabellmunt

Tot i que la mostra aporta alguns documents, el seu objectiu no és fer la història de la institució. Es tracta d’una exposició que bàsicament vol evocar un passat, entre recent i llunyà, a partir d’un seguit d’objectes, bona part dels quals ja no s’utilitzen i que han format part de la vida quotidiana de les persones que s’apropen a visitar-la.

En aquest sentit, per a una part significativa del públic, són innecessaris els textos descriptius que, en un context més urbà, serien indispensables. Un conjunt de fotografies, també recuperades en bona part de fons familiars, transmeten informació del context d’ús dels diferents objectes. I l’equip de realització ha tingut especial cura en anotar les denominacions, locals o generèriques, que designen cada estri.

Tot plegat, i més enllà d’aquesta evocació emocional que s’intueix com a objectiu principal, aporta algunes idees bàsiques: que el treball agrícola, malgrat ser la població més industrial del Priorat —per les mines de plom— era cabdal, que la producció del vi ha estat, sens dubte, la que identifica la comarca, però que no cal oblidar el conreu de l’olivera i la dels cereals, necessaris per a l’obtenció de menjar tan bàsics com el pa, o l’alimentació dels animals de treball, no era menys significativa. I, evidentment, que els salts tecnològics i els canvis en les formes de vida des de la segona meitat del segle XX han estat enorme.

I és aquí on la mostra pot passar del sentiment també al coneixement. L’observació d’aquests objectes fa emergir des d’anècdotes a històries de vida. En un moment, per exemple, en que arreu de la Mediterrània es posen en valor les construccions de pedra seca, l’estri que servia per carregar pedres a l’animal, et motiva a descobrir com, en cada indret, les característiques del terreny condicionen el tipus de construccions i la forma d’obtenció del material per a bastir-les. I d’aquí pots acabar parlant de la cura del matxo, com a auxiliar cabdal de tantes feines rurals. L’exposició esdevé un pont de memòria en què cada conversa aporta informacions que ens permeten copsar aspectes importants que han d’acompanyar l’estudi de la cultura material. Part d’aquest patrimoni immaterial —ara que el concepte és tant de moda— efímer, si no es recull, en la mesura que associa a l’experiència viscuda per unes generacions.

Per això, alhora que felicito a la Cooperativa Agrícola per la commemoració, engresco a l’equip que ha realitzat la mostra a continuar en la seva feina d’aplegar objectes, fotografies i testimonis —de motivacions no en faltaran— i documentar els materials per tal d’aprofitar tot aquest bagatge en que sentiment i coneixement es poden complementar sense problema.

Bellmunt del Priorat, des de l’impuls local a la musealització de la Mina Gran, avui plenament consolidada com un dels atractius de la comarca pel que fa al patrimoni, a les exposicions que en els últims anys s’han anat realitzant és un bon exemple a seguir.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s