El patrimoni sota el foc

La presència de les colles de diables impregna de foc la festa. Dins del que anomenem genèricament grups de foc hi trobem agrupacions amb diferents noms, també de bestiari, que tenen com a característica comuna el fet d’emprar la pirotècnia per bastir espectacle o fer participar el públic en el joc del correfoc.

Tanmateix, i més enllà de la importància i l’espectacularitat del foc, hi ha altres components que atorguen personalitat a aquestes manifestacions festives, específicament a aquelles que, seguint el model històric, anomenem Ball de Diables.

El Ball de Diables és la representació de la lluita del bé i el mal, és teatre popular de carrer, forces infernals amb Llucifer i la Diablessa al capdavant que són derrotades per sant Miquel i els seus àngels; també cercaviles o professons, segons els indrets, en què cada persona s’ha de procurar el seu vestit i cada diable porta les seves pròpies carretilles en un sarró o civader. Diables que participen en seguicis de festa major, encapçalen professons de trasllat d’imatges de la Mare de Déu, carnavals, festes de barri… cercaviles, correfocs i carretillades —manllevant la denominació històrica de l’Arboç, avui emprada genèricament—, rituals de festa en definitiva.

festasotafoc_w

Un patrimoni cultural que es vincula al foc pirotècnic i que té en la indumentària un dels seus components importants. Hom pot tirar carretilles amb vestits més o menys elaborats —àdhuc despullat, dirà alguna persona que conec— però el treball que comporta la indumentària específica de cada colla pot ser, sens dubte, un valor afegit al valor patrimonial de la pràctica festiva.

A Reus —i de retruc, al Baix Camp i al Priorat— la forma històrica del ball de diables —sense parlaments i de participació individual— ha propiciat la conservació d’una quantitat considerable de vestits antics, conservats en mans de particulars —sobretot, els obrats al segle XX— i en els fons dels establiments de lloguer d’indumentària per a la festa i el teatre, una activitat molt present a la vida reusenca, que van arribar fins al darrer terç del segle passat.

Vestits de Ball de Diables que es poden veure a l’exposició (~1800–1920). Fotos: F. Fernàndez (Museu de Reus)

Recentment, el Museu de Reus ha rebut una interessant i important donació de vestits, procedents de les antigues cases Jansà i Mallorca, que havien estat adquirits pel Bravium Teatre. De fet, ja fa alguns anys que una mostra d’aquests vestits es pot veure a l’exposició permanent «Ara toca festa», però amb aquesta mostra temporal —de juny a octubre— es podran veure una cinquantena de vestits, complmentats amb altres de fora vila i de fabricació més recent, en una exposició que vol mostrar la trajectòria del model històric de ball de diables reusenc, tot apuntant les seves particularitats i les raons que les motiven.

Una exposició que es proposa, en definitiva, posar la mirada en allò que hi ha sota el foc, en el treball artesà de les decoracions que al llarg de temps han guarnit els nostres vestits de diables, amb diferents aplics de motius florals, geomètrics, zoomòrfics… en roba cosits damunt de la base del vestit. Una tècnica que caracteritza els vestits reusencs. En altres poblacions, les decoracions són pintades, que segons el costum, poden reproduir sempre les mateixes imatges o variar cada cop que es renova el vestuari.

Una aproximació, doncs, a la història d’aquesta manifestació festiva catalana i a la seva funció a la festa a partir del model concret que es genera des de Reus i abasta, en alguns moments, bona part del Camp de Tarragona, del Priorat i altres poblacions.

La festa sota el foc. El ball de diables a Reus
Del 16 de juny al 28 d’octubre de 2017
Museu de Reus (Pl. de la Llibertat)

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular, patrimoni i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s