Diables: la construcció de la tradició barcelonina (1)

Recentment s’ha publicat el primer volum d’una col·lecció dedicada als grups festius de Barcelona. Diables (El Cep i la Nansa, 2017) vol ser una guia il·lustrada dels diferents grups de diables que, en l’actualitat, hi ha als diferents barris de la ciutat, més d’una cinquantena, entre colles d’adults i infantils, amb la seva diversitat d’actes singulars, maneres de fer, vestuari i estris de foc. Un bon motiu per recordar la trajectòria històrica dels diables festius a Barcelona i apuntar alguna reflexió sobre el present.

diablesBCNw

Les ciutats —amb Barcelona com a paradigma, però no pas la única— són a l’origen dels actuals balls de diables. Representacions de la lluita entre el bé i el mal, entre el cel i l’infern, documentades, a partir de 1423, a les solemnitats —arribada del rei des de Nàpols— i les celebracions del Corpus, el 1424. La presència dels diables i altres figures de la imatgeria popular associades a l’infern continuarà en segles posteriors, en el Corpus i altres celebracions. Al segle XVI es parla de fer la festa «en la forma acostumada del drac y diabblona» i Xavier Cordomí esmenta una petició dels mantenidors de la professó de Corpus de Santa Maria del Mar, de 1620, en que es sol·licita a la Casa de Misericòrdia la concurrència de nens orfes per a fer de diables. Un exemple de com determinades manifestacions del que avui anomenem cultura popular eren cobertes per encàrrec, a vegades amb els sectors marginals de la població.

Tal com apunta Cordomí, les prohibicions del segle XVIII sobre els entremesos, per part de l’Església i les transformacions que, en les mentalitats i les formes de lleure i de festa, provocarà el pas cap a una societat industrial, motiven arreu la pèrdua de moltes manifestacions de cultura popular, sobretot en la mesura que s’associaven, en major o menor mesura, als rituals religiosos. Amb tot, a la segona meitat del segle XIX es constata la presència dels diables en diversos indrets. El llibre ens parla del ball de diables a la Festa Major d’Hostafrancs, entre 1857 i 1859. La Vanguardia anuncia, el 1882, el programa de festes de «la barriada de la Salud, en la ‘Montaña pelada’ de Gracia» amb un ball de diables i encara, a Hostafrancs, una nota de premsa de 1902, a La Dinastia, fa pensar que el ball de diables potser va anar sortint més durant la segona meitat del segle XIX:

«Con motivo de celebrarse la tradicional diesta mayor de esta populosa barriada, la parroquia del Santo Angel Custodio dedicó expléndidos cultos a su glorioso tutelar […] Típicos bailes al ayre libre y en los casinos políticos y recreativos de la extensa barriada, los gigantes que la visitaron y las comparsas de diablos, ball de Serrallonga, colla de diables, etc, etc daban típico y característico pueblecillo de lejanas provincias a la más inmediata barriada de nuestra antigua ciudad.»

També, al tombant de 1900 es ben coneguda la presència de colles pendesenques, com la de l’Arboç, a la ciutat. Els diables arbocencs també havien de ser presents, amb altres, en els actes amb motiu de l’Olimpíada Popular de 1936.

Aquestes quatre notes, que de ben segur la recerca de l’amic Daniel Vilarrúbias ampliarà notablement, em porten a un període clau en la història recent dels diables barcelonins i del país: el darrer quart del segle XX.

 

 

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s