Cultura per la República i la Democràcia

El divendres 17 de novembre es va fer una cercavila festiva amb grallers i diverses figures de la imatgeria popular reusenca. Una mobilització alegre que volia refermar la reivindicació de llibertat, fraternitat i democràcia —valors republicans, en definitiva— que de forma pacífica hem sortit a defensar un dia i un altre als carrers de Reus. A l’acabar el recorregut es va llegir un manifest que fa uns dies vam signar més d’una vintena d’entitats i persones vinculades a les arts i a la cultura . Aquí el teniu:

Cultura és coneixement, art, història, música, festa, literatura…  Cultura és aprenentatge, descoberta, debat, crítica, acord i discrepància, pluralitat, satisfacció i emocions. La cultura ens vincula a una comunitat —al veïnat, a la ciutat, al país—, evoluciona i incorpora noves formes i pràctiques.

Per mitjà de les associacions culturals i ciutadanes, les persones ens unim, col·laborem i cooperem en projectes comuns en benefici de la comunitat, ens enriquim amb el coneixement i l’intercanvi d’opinions, treballem plegats sense ànim de lucre. L’associacionisme ens permet generar propostes i participar en afers que ens afecten col·lectivament, gaudir i compartir experiències. Les entitats som escola de formació permanent per a la ciutadania que s’implica en les nostres activitats.

Per les persones i entitats que, des de Reus i altres poblacions, formem part d’un ric teixit associatiu que ha esdevingut referent de ciutat a tot el país, els valors republicans de democràcia i llibertat, d’igualtat, d’implicació i de participació de la ciutadania en els afers públics i el bé comú, són indestriables de la nostra actuació en els diferents àmbits que ens motiven a treballar quotidianament.

En les darreres setmanes, Catalunya ha viscut un procés de mobilització —de baix a dalt— excepcional: per a poder votar en un referèndum d’autodeterminació malgrat tots els entrebancs i la repressió policial, tot defensant els col·legis i punts de votació, sortint al carrer pacíficament a reivindicar la República i exigir la llibertat dels presos polítics, defensant l’escola catalana de les agressions d’aquells que malden per imposar un model hegemònic de pensament, contra un Estat que vulnera drets fonamentals i llibertats.

No estem en contra dels pobles de l’Estat espanyol, ans al contrari. La nostra cultura s’ha enriquit amb els intercanvis i les aportacions seculars de persones procedents d’altres indrets de la Península, com ara ho fa amb persones arribades d’altres països. Volem una societat oberta on la xenofòbia i el racisme no hi càpiguen. No volem trencar vincles, però ens oposem al pensament uniformador que nega i trepitja el dret a la diferència i les identitats pròpies dels pobles.

Perquè associacionisme i cultura són diversitat i esperit crític, pensament lliure i capacitat de diàleg d’igual a igual, transformació social i enriquiment personal.

Perquè volem trencar amb un règim polític que s’empara en una constitució caduca hereva del franquisme, convertida en una eina judicial, per a negar el dret dels pobles a decidir.

Perquè el risc de creixement de feixisme —el mateix que amb les seves bombes va assassinar centenars de reusencs i destruir biblioteques fa vuitanta anys— és ben real, les entitats i persones cridem a participar en les mobilitzacions en defensa de la República, per la democràcia i per la llibertat.

 

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular, les idees. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s