Pastorets: teatre popular, ritual, festa

El pastor ha estat un personatge cabdal en la cultura popular. És aquell que viu fora del poble, però en forma part, en contacte íntim amb la natura, dotat d’enginy i saviesa emprírica. Encarna sovint uns valors d’honestedat i sentit primari de la justícia que s’associen simbòlicament a la puresa que comporta el seu relatiu aïllament de la col·lectivitat i els seus conflictes quotidians. Aquest pastor imaginat i idealitzat, que ocupa les seves hores tocant el flabiol o treballant la fusta amb el ganivet, que acumula un tresor de saber fruit de l’experiència, que condueix el ramat i coneix els recursos per plantar cara als perills i fer vida on la civilització s’esvaeix, és l’altre perfecte. Forma part i alhora és foraster a la comunitat i, per això, pot manifestar-se, per exemple, des de la seva innocència simbòlica sobre afers que no es fàcil expressar públicament des de dins de la pròpia comunitat.

20171230pastorets02

Representació dels Pastorets a l’Orfeó Reusenc (2017)

De pastors i pastoretes n’hi ha molts en l’imaginari popular. Són protagonistes de romanços i cançons. El seu paper és principal en la troballa d’imatges amagades a la muntanya o en les aparicions de la Mare de Déu. Els pastors són protagonistes o tenen un paper destacat a les festes de diversos moments de l’any: als balls de Pastorets de les festes majors del Camp iel Penedès, o formant part de les representacions del Nadal.Aquesta ha estat, de sempre, una festa on la canalla i els pastors, que comparteixen el simbolisme de la innocència, han estat rellevants. El nostre Nadal té en les representacions teatrals dels Pastorets un costum prou arrelat. Teatre popular a càrrec de grups associatius sense ànim de lucre, argument amb diverses variants segons el text emprat, però que té com a fil conductor —ben conegut per tot el públic— la narració evangèlica amb no pocs afegits de la tradició local. Representació, en definitiva, de l’eterna lluita entre el bé i el mal.

Els Pastorets nadalencs necessiten, efectivament, d’aquest rerefons de canalla que crida quan els dimonis s’emporten els pastors cap a l’infern o riu quan Satanàs els provoca amb enganys innocents. Són la parella protagonista de pastors els que fan digestibles algunes escenes i alguns parlaments de mentalitat anacrònica dels textos clàssics, amb el seu contrapunt burleta i informal. Que possibiliten l’actualització amb tocs de present —cal recordar que hi ha poblacions on la parella de pastors interpreta corrandes improvisades o preparades per a l’any, sobre fets d’actualitat— cercant la complicitat amb els espectadors.

Conèixer els Pastorets són, en definitiva, una excel·lent forma per apropar-se al teatre popular, vinculat als cicles festius —en aquest cas, el nadalenc— que cal entendre com un ritual. Constatar la considerable quantitat de textos i, encara més, la diversitat d’adaptacions, l’evolució d’una mateixa representació amb el pas dels anys, en funció dels canvis en els col·lectius associatius, o la diversitat de propostes, reflex d’un context local concret que ha generat costums i rituals específics. Un camp obert a la recerca sobre el nostre patrimoni festiu.

Dimecres, 3 de gener de 2018, a 2/4 de 8 del vespre.
Conferència de Raquel Ferrer i Salvador Palomar,
Teatre popular nadalenc. Els Pastorets a Reus
Carrutxa (Travessera del C/ Nou de St Josep, 10). Reus

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s