Reus, ciutat màrtir i heroica, es defensa

A començaments de març de 1938, a diferents periòdics –La Vanguardia, El día gráfico– es publicava un article, Reus, la ciudad mártir y heroica se defiende, que destacava la capacitat de la ciutat per resistir els embats dels bombardeigs feixistes, de l’afectació del Centre de Lectura, la tardor de 1937 al sagnant hivern d’aquell any que havia deixat desenes de morts.

refugiprim

Refugi antiaeri sota la plaça de Prim, avui desaparegut (Fotografia Niepce)

L’article, però, es centra en l’obra de defensa passiva, la construcció de refugis públics: el primer –el de la plaça de Prim– ja és acabat i es treballa, segons l’autor, en quatre refugis escolars i onze més, en diferents punts del nucli urbà, alguns pràcticament enllestits. Fa referència també a la construcció de refugis particulars i a l’eficiència dels serveis.

«Merece especial mención el servició contra incendios, que no sólo ha actuado en los casos de agresión contra la ciudad, sino que ha extendido su labor a otros pueblos necesitados de auxilio y, en ocasiones, ha acudido a los frentes para ayudar a los heridos a su hospitalización.»

Els atacs no es van aturar i l’hivern de 1938 va acabar com havia començat, sota el foc. Després d’uns dies de treva, Reus va haver de suportar reiterats bombardeigs a partir del dia 9 de març —que va deixar una vintena de morts— en una nova onada d’atacs que van rebre diverses poblacions catalanes. Barcelona va patir, entre el 16 i el 18, els pitjors bombardeigs de tota la guerra. I, a Reus, els avions italians van tornar el 10, el 12, el 14, el 15, el 19, el 20..

26031938reus

Bombardeig sobre Reus 26/03/1938 (Arxiu Municipal(

El 26 de març, a un quart i mig de nou del matí, sis bombarders S-79 –amb quaranta-vuit bombes de cent quilos, explosives, i vint-i-quatre més, de vint, incendiàries– van tornar a assolar la ciutat de punta a punta. Sembla que foren dos atacs seguits, amb pocs minuts de diferència

Les bombes van creuar la ciutat, des del camí de Salou a l’estació del Nord, afectant nombrosos edificis. Potser el més conegut, a la plaça del Mercadal. A la cantonada del carrer de Jesús, una bomba destruí cal Pedrol i deixà molt nalmesa la casa Navàs, que va perdre bona part del darrer pis i de la teulada, així com la torreta de la cantonada, que no s’ha arribat a reconstruir. A més, les bombes van destruir una fàbrica de persianes i cremar un magatzem de roba.

impactes2

Impactes sobre les columnes dels porxos de la plaça

Diversos testimonis afirmen que en aquest bombardeig els reusencs quedaren definitivament convençuts de la seguretat que els oferien els refugis en esclatar dues bombes a la plaça de Prim, prop del bar Solsis –a la cantonada de la plaça amb el carrer de Llovera–, directament sobre el refugi, sense provocar cap dany. Els impactes de la metralla sobre algunes de les columnes dels porxos de la plaça encara es poden observar en l’actualitat.

Com molts altres cops, el refugis antiaeris foren la millor mesura de protecció. Els morts —aquest cop, vuit— i els ferits —una dotzena— haurien pogut ésser força més. L’article abans esmentat situa l’experiència reusenca com un model a seguir: «Los técnicos en la materia han proclamado que la labor realizada en este sentido por los ciudadanos de Reus es verdaderamente ejemplar, y han invitado a las demás poblaciones a que imiten su conducta». La ciutat, un dels nuclis urbans més castigats del país, fou també exemple d’autodefensa.

impactes3

Impactes sobre les columnes dels porxos de la plaça

El dilluns 26 de març de 2018, en el vuitantè aniversari del bombardeig que va tocar la plaça de Prim, l’Ajuntament de Reus descobrirà una placa en memòria de les persones que van patir els bombardeigs aeris sobre la ciutat, durant la Guerra Civil.  Avui encara es poden observar els senyals que l’explosió d’una bomba va deixar a les columnes dels porxos de la plaça.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s