Bestiari per aprendre a jugar amb el foc

El dissabte de Corpus —enguany, 2 de juny— la Vedella i els Bous de foc van omplir d’espurnes la plaça del Mercadal. Els bous de foc són carcasses zoomòrfiques, amb aparença de bou, ben comunes a les tradicions festives del sud d’Europa i prou presents a les festes catalanes fins a temps ben recents, especialment a les del País Valencià.

Unes carcasses que carreguen a la part superior un aplic d’artificis pirotècnics —l’anomenem, espina— que omplen d’espurnes i d’esclats l’entorn. I, en el passat, de pirotècnia de curs erràtic —les anomenades carretilles o coets borratxos— que aportaven un component de risc notable a les seves evolucions. En l’actualitat, aquest tipus de pirotècnia està prohibit o condicionat el seu ús en determinats espais.

En el passat, l’existència d’aquestes bèsties no comportava en absolut l’existència d’una colla estable de portadors. Les figures eren, molts cops, propietat de les mateixes empreses pirotècniques. Els festers —generalment, gent jove— compraven les corresponents càrregues de focs d’artifici i l’empresa els hi deixava el bou, que després tornaven un cop acabada la festa. O bé, en algun poble, hi havia un bou a disposició dels joves, si es preocupaven d’adquirir la pirotècnia…

Si he fet aquest breu repàs a una història que ja he explicat altres cops, és perquè convé recordar que el món ha canviat i que la cultura popular, o la festa, també. Fa uns anys vam trobar un vell bou de foc deixat en un pati del que havien estat els tallers de la Pirotècnia Espinós de Reus. La peça antiga, que ja fou exposada i que ara ho serà definitivament al museu —un cop restaurada, dins Ara toca festa—  va motivar l’aparició de noves figures: dos bous i una vedella, semblants o idèntics, en el cas de la Vedella, a l’anterior. Aquestes figures festives són portades per colles associatives, que compten amb les seves assegurances i que han fet el corresponent curset que els habilita per formar part d’un grup de foc. En resum, poc a veure amb la dinàmica més informal i espontània del passat. I tampoc en la seva funció, quan molts bous sortien al carrer a la mateixa hora que els participants podien anar tan erràtics com els coets abans esmentats.

I és aquí on la tradició és reinventa. Com ho ha fet sempre, ho repeteixo perquè n’estic cansat de la neurosi que afecta els debats sobre la tradició en el món dels grups de foc i en altres àmbits de la cultura popular. El nous bous reusencs surten al capvespre d’un dissabte en un espai gran i proposen, al so de la música —component important, a destacar en aquesta proposta festiva— un joc. La plaça permet observar, apropar-se i entrar a córrer entre les espurnes, o sortir, i les figures de bestiari es mouen sense interaccionar amb aquells que no volen. Aquest fet possibilita que canalla força petita, molts cops acompanyada dels seus familiars, s’atreveixi a apropar-se al foc. I jugui a fugir quan aquest s’apropa. Amb distàncies que varien segons el tipus d’artifici —els fuets del tipus emprat a la Patum constitueixen el foc més amable— i l’intensitat de cada moment. Desenes de xiquetes i xiquets movent-se al voltant de la Vedella i els Bous, participant en una festa sense adjectius —cada cop m’agraden menys algunes rèpliques infantils de les festes dels adults— on grans i petits tenen el seu paper.

Tot plegat, podeu pensar, és força més innocent que el que havia estat el seu ús en el passat. De ben segur. Però allò que té de proposta didàctica —el foc emociona, convida a participar, però té un punt de risc i s’ha de controlar— justifica plenament la nova funció. Després ja hi haurà correfocs per a tots els gustos i edats.

I que el foc no falti a la nostra festa mediterrània i de carrer.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s