Mossèn Roquer

roquer_brivalls

Imatge del llibre ‘El fet casteller al Priorat. Els Brivalls de Cornudella’ (Carrutxa, 2013)

«Qui també s’hi implica molt activament és el nou mossèn de Cornudella, Antoni Roquer, que ha estat destinat a la vila a començaments de 1977. Antoni Roquer és fill de l’Arboç, un poble amb una important tradició castellera. El seu avi ha estat casteller i ell coneix els castells de ben a prop. Des de la seva arribada al poble s’interessa per les activitats que s’hi duen a terme i ben aviat s’involucra amb els Brivalls, amb paraules seves ‘quan la colla encara anava amb bolquers’. Mossèn Roquer esdevindrà un personatge important a la vila, no només com a mossèn, sinó per la seva implicació cultural amb el poble. A la colla hi aporta l’experiència que potser hi manca en aquells primers moments. Forma part de la junta ocupant el càrrec de vocal i en les reunions dels primers anys, que per a molts són la seva primera experiència organitzativa, són molt útils els coneixements d’una persona no tant jove i amb més bagatge. […] Mossèn Roquer corregeix algunes de les cartes i textos, sovint escrits en un català que no s’ha estudiat a l’escola, que s’envien als diaris i a altres institucions per a comunicar les actuacions o la mateixa marxa de la colla. El mossèn també porta la camisa de la colla i, quan la seva feina li ho permet, assisteix a les actuacions, i en alguns casos fa mans a la pinya.»

Aquest text de David Pallejà i Alba Corbalán, un fragment del treball conjunt que vam fer el 2013 sobre el fet casteller al Priorat i els Brivalls de Cornudella, explicita prou bé l’estreta vinculació de mossèn Anton Roquer a la cultura popular.

I ben bé, no em cal afegir res més. Anton Roquer —nascut a l’Arboç, el 1932— ens ha deixat, a Reus, aquest 12 de juliol, i el seu pas per la ciutat també ha estat significatiu en l’àmbit de la festa. En el procés de recuperació  del costumari, amb el seu coneixement, esdevenint assessor ‘en afers religiosos’ de la Festa Major —com a tal, consta en els crèdits del llibre editat per l’Ajuntament de Reus  sobre la festa de Sant Pere, el 2009— O contribuint a la recreació d’antigues pràctiques, com el fet que l’Àliga balli a l’interior del santuari, per Misericòrdia. I fent observacions als estudiosos i dinamitzadors laics de la festa popular, posant en valor el ritu com a pràctica que es transmet de generació en generació.

No cal repetir que si avui les festes majors reusenques són el que són, recreació d’estructures centenàries amb renovats components, conservant pràctiques específiques, compartint espais entre la creença i el referent d’identitat, la vivència de la descoberta o el record, és gràcies a les aportacions que, des de diferents àmbit, han fet moltes persones. L’Anton Roquer n’és una.

I, com a millor homenatge, cada 28 de juny l’encesa de la teiera al carrer, mentre els pilars dels castellers saluden el consistori, continuarà precedint la cerimònia d’obrir l’armari que guarda la imatge, amb tres claus, a l’ofici de completes.  I el 25 de setembre, l’Àliga dansarà el seu ball solemne curt, en una tradició que pot semblar centenària però no ho és. Tot plegat, imatges d’una festa que es pot viure des de creences diverses i experimentar d’emocions pròpies i compartides.

aliga_roquer

PS: El ball de l’Àliga a la porta de la prioral ha estat el símbol del reconeixement del món de la cultura popular i de la ciutat a mossèn Roquer (14/07/2018)

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular, memòria i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s