Una recerca sobre imatges de Cornudella

carncornudella

L’estiu de l’any passat , l’amic Miquel Saperas va trobar a les golfes de casa, a Cornudella de Montsant, un seguit de caixes amb molta pols, i vidres fotogràfics amb imatges de la vila i, en la seva majoria, retrats de persones. Una troballa que ha motivat una activitat en què la fotografia és el fil conductor d’una recerca sobre la memòria de la vida quotidiana, la festa i els esdeveniments, sense defugir el component emocional que té el retrobament amb el record del passat, els avantpassats i les persones que ja no hi són.

Aquest és un projecte participatiu, en la línia d’altres treballs de Carrutxa, que en algun moment ens ha desbordat per l’excel·lent resposta de la població.

De bon començament, es va fer una tasca de neteja dels negatius, dels anys 1920 i 1930, que han estat digitalitzats. A partir de les còpies digitals i de projeccions es va fer una presentació a Cornudella, el passat juny i durant l’estiu, s’han realitzat —i en farem d’altres— un seguit de sessions d’identificació, amb el veïnat de la població. Però, a més, han estat diverses les persones que ens han començat a portar els seus fons familiars, que anem digitalitzant al temps que apleguem dades i informació sobre les fotografies. Un treball d’equip que es complementa amb entrevistes i amb la necessària recerca documental i d’hemeroteca.

És obvi que moltes imatges s’ubiquen en l’àmbit dels esdeveniments familiars, principalment ritus de pas —primeres comunions o casaments— i en la voluntat de deixar testimoni, amb retrats, de les diferents etapes de la vida. Però n’hi ha moltes altres que ens mostren la vida al carrer i els esdeveniments públics: ball de plaça a la festa major, músics, viacrucis, professons… o fets històrics com la proclamació de la segona República.

Finalment, i no menys important, són les col·leccions de fotògrafs de la comarca que al primer terç del segle XX realitzen reportatges, editats com a postals, sobre la població i el seu entorn. Circulades o no, es conserven còpies a les cases.

En el conjunt d’imatges que hem aplegat destaquen les referents al Carnaval, una festa que històricament fou molt important a la població, pels seus balls i la diversitat de disfresses, però també per les mostres de literatura popular que ens ha deixat —sermons i testaments— o les escenificacions de la mort del Carnestoltes, que hem aplegat de testimonis orals. Un model de festa que es consolida al segle XIX a partir de la considerable activitat associativa existent a la població.

El carnaval cornudellenc va sobreviure a les prohibicions del franquisme, transformat en «Fiesta de invierno». Si els vidres fotogràfics localitzats l’estiu passat ens mostren moltes disfresses, infantils i d’adults, anteriors a la Guerra Civil, les aportacions del veïnat ens permeten documentar gràficament la festa durant el franquisme.

Retornar a la població els resultats d’aquest treball en què el veïnat participa de forma activa, ha de ser un objectiu inexcusable. En l’actualitat estem treballant en un projecte de difusió sobre el Carnaval, tot i que és evident que la recerca en curs possibilita altres propostes sobre indumentària, indústries locals, vida associativa i política… només per esmentar alguns temes.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular, memòria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s