Pel Dijous Sant, pengen el Judes cada any

Recentment, l’afusellament i crema d’un ninot que representava al president Puigdemont. en una població sevillana, ha escandalitzat bona part de la societat catalana. És una tradició, han argumentat, un costum de temps immemorials. I és cert. El costum de bastonejar —com també passa en altres indrets d’Europa—, penjar o cremar un ninot, els dies de Setmana Santa, representant l’apòstol traïdor ha estat present a molts llocs. La dita que serveix de títol a aquest article, ens ho recorda. I  ho explica, evidentment, Joan Amades:

«Havia estat costum, sobretot per la Catalunya nova, figurar la mort de Judes penjant un ninot fet de parracs, tan ridícul i estrafet com es podia. El suspenien enlaire amb una corda estesa al mig del carrer, lligada de finestra a finestra […] El ninot restava penjat fins al toc d’al·leluia del Dissabte de Glòria.»

O si voleu, una referència més propera en la geografia, però prou llunyana en el temps, aquesta del Diario de Tarragona de 1868:

«Otra costumbre cuyo uso se va perdiendo es la de vestir con trapos muñecos de paja, que representan a Judas, los cuales se cuelgan en las calles y sirven de blanco a los muchachos para toda clase de insultos. De ahí proviene el dicho de ‘estar hecho un Judas’ para denotar que una persona esta mal y haraposamente vestida.»

Per no parlar del matar jueus, esgarrifós nom que designava una pràctica molt sorollosa però força més inofensiva, com era fer sonar carraus i matraques, o picar fustes, per a recordar el moment de la mort de Crist. Un costum que ha arribat fins a temps força més recents i que és viu encara en el record de força persones.

Tot plegat ens ha de fer reflexionar. Potser no som conscients  que la cultura popular ha estat vehicle de transmissió de coneixements, experiències, creences, pràctiques lúdiques o formes d’entreteniment…, però que alhora ha reforçat visions del món que condicionaven el paper de les dones a la societat, estigmatitzaven determinats col·lectius o identificaven els  altres amb el mal. La nostra tradició popular compta amb nombrosos exemples de jueus traïdors i moros que s’identifiquen amb el mateix diable.

Per tant, és clar que no podem acceptar de forma acrítica les pràctiques considerades tradicionals. Quan ens dol veure la representació d’un president legítim forçat a restar a l’exili, però també quan acceptem, amb un somriure de circumstàncies, la reproducció de determinats continguts en les nostres festes populars.

Insisteixo en el concepte: mai l’acceptació acrítica. Perquè en absolut proposo esborrar de cop i volta tota una pila de costums, balls, cançons o narracions que tenen com a protagonistes —no sempre afortunats en el paper que els hi correspon— cristians i musulmans, dones i sogres, moros, jueus o gitanos.

No es tracta de prohibir costums que, avui, potser han perdut la seva càrrega ideològica inicial, però tampoc d’amagar els seus orígens ni deixar de fer-ne la crítica. Ens cal explicar la història i apropar-nos al coneixement dels altres que, sovint, hem percebut com a encarnació del mal.

La cultura popular és dinàmica, es transforma i evoluciona. De la tradició, cada generació en va fent la seva reinterpretació. I de nosaltres, no pas del passat, depèn el significat que avui atorguem a una determinada pràctica cultural.

 

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular, les idees. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s