«Molts dels qui van instaurar el Carnaval l’any 1978, a la nostra ciutat, ja no són entre nosaltres», escrivia Antoni Zaragoza el 2016. Avui, ell tampoc hi és. La recuperació del carnaval és un component important en el conjunt de canvis culturals que es generen a Reus des del darrer quart del segle passat ençà. Ho hem recordat amb la projecció a l’Arxiu de Reus d’un recull elaborat pel Centre de la Imatge Mas Iglésias a partir de filmacions domèstiques.
El retorn de la festa als carrers de la ciutat, després d’haver estat reclosa en els balls de societat d’El Círcol al Fortuny i d’altres, força més populars, en espais particulars, es va produir el 1978, un cop mort el dictador. Si bé ja feia alguns anys que hom podia veure canalla disfressada o, fins i tot, algun adult, anant i venint, en les diades pròpies de la gran celebració hivernal, fou aquell 1978 el moment que assenyala, efectivament, l’organització de les primeres desfilades de disfresses o l’arribada del rei Carnestoltes a la ciutat, acompanyat de les corresponents autoritats carnavalesques.
Altres vegades he explicat, de paraula i per escrit, que la recuperació del carnaval es va moure entre la justificada por a la prohibició, el 1978, i la voluntat de reproduir un model de festa, d’abans de la Guerra Civil, que havia restat en el record de la gent més gran. No insistiré tampoc en les diferències que, en aquells anys, van enfrontar els impulsors de la festa amb les colles de gent jove que apostàvem per un carnaval més transgressor i satíric. La conversa amb Jaume Amenós al cicle «Testimonis», organitzat per Carrutxa el 2012, d’on surt la veu que acompanya les filmacions, aporta força informació sobre aquells moments.
Les imatges presentades ens mostren una festa en construcció on la creativitat és cabdal. Força diferent de les edicions més recents. La projecció va servir per a recordar –o cercar-se entre els participants–, però també aporta idees per a reflexionar sobre el present.
Els primers anys de retorn al carrer dels carnavals reusencs
Reus: Centre de la Imatge Mas Iglésias (Institut Municipal Reus Cultura), 2019
Edició i muntatge: Josep Torrents Alberich