La mostra sobre els carnavals històrics reusencs visita Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú organitza, del 8 al 10 de novembre, la cinquena edició del Saló del Carnaval, un certamen que té com a objectiu la divulgació de la festa, la reflexió sobre el sentit del carnaval, i la seva història a Vilanova, comparada amb Catalunya i el món.

Les activitats tenen lloc a la plaça de la Vila. Entre altres es podrà veure, a l’estand de la plaça, una exposició amb el títol «Cuinant un Carnaval d’alçada», dedicada als Gegants de la Cuyna Vella, una parella de gegants humorístics estrenats el  Dijous Gras de 1892 per una societat vilanovina.

Amb aquest motiu també es podrà visitar, al vestíbul de l’Ajuntament, una versió adaptada de l’exposició «Semblar déu i tot lo món. Els carnavals reusencs 1859-1939», que es va presentar al Museu Salvador Vilaseca, entre el 31 de gener i el 16 de març d’enguany. L’exposició, realitzada pel Museu de Reus a partir del fons fotogràfic conservat al Centre de la Imatge Mas Iglésias i del treball de recerca del Centre de Documentació sobre el Patrimoni i la Memòria / Carrutxa, fa un repàs dels actes i costums que configuraven els carnavals històrics de la ciutat.

Enguany ha fet cent anys del que fou el darrer gran carnaval reusenc, el de 1919. A Reus, des de 1859, es diferenciava entre carnavals –amb desenes de balls de màscares, organitzats per les societats i el cafès, mascarots i accions parateatrals al carrer– i Grans Carnavals. En aquests, a més, arribava el rei Carnestoltes –sempre un ninot–, amb un seguici d’autoritats burlesques, es convocaven actes protocolaris de caire humorístic i s’organitzaven grans desfilades amb les espectaculars carrosses de les diverses societats. I es ballaven les danses i es generava una abundant literatura carnavalesca: anuncis, disposicions de Sa Magestat Carnestoltes, testaments, revistes satíriques… I no hi faltava mai l’enterrament del Carnestoltes, fins i tot quan formalment aquest no havia vingut, i que es podia perllongar en els primers dies de quaresma, amb els successius enterraments del braç, de la mà o del dit… Un model que es consolidà amb la industrialització i l’aparició d’un ric teixit associatiu de caire divers: recreatiu, cultural o polític, en una ciutat que era la segona del país en població. Allò que s’ha anomenat l’edat d’or del carnaval reusenc, si més no des d’un punt de vista associatiu i de capacitat de mobilització popular.

Era una festa que aplegava el conjunt de la comunitat i en què les classes populars podien competir per unes hores, en aparença, amb els sectors més benestants: la màscara amagava la identitat de la persona que la duia; la disfressa, la seva posició social. I les indumentàries i l’espectacularitat de les carrosses de les societats populars rivalitzaven amb les que agrupaven les classes benestants. D’aquí, el títol de la mostra.

Cal recordar que el Carnaval no va acabar, però, el 1919, sinó que va continuar fins a la Guerra Civil. Explícitament prohibit a partir de 1939, va restar amagat en balls particulars o a l’única societat tolerada pel règim, durant el franquisme, i no retornà al carrer fins al 1978.

A la mostra de Vilanova també s’hi podran veure alguns vestits antics, com la disfressa de manat de plàtans que va guanyar un concurs al Teatre Bartrina, el 1928, un pierrot cedit pel Bravium o els vestits emprats pel ball de diables, que tenien un paper destacat a la festa, tant en l’arribada com, sobretot, en els enterraments del Sa Magestat.

A vilanova, el dissabte 9 tindrà lloc una jornada amb les intervencions de Josefina Roma i Vicenç Villatoro sobre la vigència del Carnaval en la societat actual i es presentarà un recull sobre els cinc anys del Saló del Carnaval.

(Fotografies: Estudi OVNI)

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s