Una jornada sobre la recerca

En temps d’intensa activitat, de reivindicacions i mobilització, cal continuar treballant per la cultura, fent recerca i divulgació. Aquest dissabte dedicaré una estona a exposar la síntesi d’un treball que, amb altres persones, s’ha anat elaborant en els últims anys. Quan fa vuitanta anys de la fi de la Guerra Civil, calia recordar els moments en què els front de guerra va arribar al Priorat i al Camp, específicament a les muntanyes de Montsant i de Prades. Una recerca que ha publicat, entre 2018 i 2019, la revista La Carxana, basada en bona part en fons orals. Perquè no es tracta tant de fer història militar com d’explicar com va viure la població no combatent els bombardeigs de les últimes setmanes dels combats, la retirada de l’exèrcit republicà i l’ocupació dels pobles per part de les tropes franquistes.

Un cop més, el coneixement dels fets ens mostra la visió esbiaixada que ens ha deixat la història escrita pels vencedors. Després de la batalla de l’Ebre, l’ocupació de Catalunya pels franquistes, a partir dels volts de Nadal de 1938, no fou cap passeig triomfal. Hi hagué resistència, en clara inferioritat de condicions, i combats duríssims, com els que es van produir els primers dies de l’any 1939 entre la serra de la Llena i Montsant.

Fer memòria de moments difícils, però també de la vida quotidiana, de la vida domèstica, de les activitats productives o del folklore oral són els objectius del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memória / Carrutxa. Una petita jornada com la que es proposa per aquest dissabte 16 de novembre vol servir per a  fer conèixer el treball  realitzat en els últims mesos, la feina quotidiana de documentació, però també per a exposar projectes de recerca, pensant en el futur, com ara la reflexió a l’entorn de la construcció d’un nou model festiu a Reus, en aquestes últimes quatre dècades.

No cal dir que les sessions són obertes i que hi sou convidades totes aquelles persones que us interessi conèixer el treball de l’associació o, si s’escau, proposar noves línies d’investigació o difusió.

Recerques en curs
Jornada de treball de Carrutxa 2019
10 – 14 h.
Local de l’associació (Travessera del C/ Nou de St. Josep, 10)

Raquel Ferret, La llum a casa
Albert Margalef, La ramaderia a Montsant
Judit Gamundi, El fons de memòria oral de Carrutxa
Graciella Pereda, Quaranta anys de festa major a Reus
Salvador Palomar, Memòria del front a Montsant, hivern 1938-39
Ezequiel Gort, Montsant i Muntanyes de Prades als temps medievals

També es presentarà l’edició dels Fulls de Treball de Carrutxa 2019

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular, memòria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s