Una tronada sense públic?

És prou clar que no hi haurà Festa Major de Sant Pere a Reus. La festa comporta milers de persones als carrers i a les places, sobretot al Mercadal. Les condicions sanitàries derivades de l’actual pandèmia fan més que improbable la realització de les activitats que caracteritzen la celebració.

Així doncs, no hi haurà Festa Major. Sembla que a alguns polítics i als aferrissats defensors de la tradició a les xarxes els hi costa dir-ho. Doncs mireu, res més tradicional que no poder fer festes per epidèmies i altres catàstrofes que afectaven la comunitat. Quan els estudiosos afirmem l’absoluta continuïtat, per exemple, de la presència dels gegants de la vila a la festa des de la dècada de 1620, sovint hem de recordar l’excepció. Perquè de pestes, sequeres, guerres i altres flagells, Reus, com altres poblacions, n’ha patit unes quantes.

Com que no es pot fer la festa de cada any, si més no, la que evoluciona d’any en any, l’hem de substituir per un altre esdeveniment? Per un simulacre des de la distància social? Per una festa virtual?

Certament, hi ha persones que s’estimen –ens estimem– molt la festa. I això ens porta a aferrar-nos a propostes que ens recordin la celebració o que possibilitin afirmar que no hi renunciem i que tornarem a fer festa… quan es pugui. Doncs bé, aquestes properes setmanes seran un bon moment per apropar-nos a la història de la festa, conèixer tots els seus aspectes, reviure les anteriors edicions… De ben segur que les xarxes socials n’aniran plenes i que els mitjans locals ens oferiran propostes audiovisuals per a fer-ho. I podrem compartir vivències i emocionar-nos des de la distància social.

Però cal encendre una tronada a la plaça, sense públic (i suposo que transmesa en directe per televisió i per les xarxes)? Sens dubte aquesta antiga forma de pirotècnia és avui un referent emblemàtic de la nostra festa. I en els darrers anys és ben conegut que persones que resideixen fora vila l’han seguit en directe des dels mòbils de familiars o persones amigues. Què vol dir, però, sense públic? Que la veurà l’alcalde, mocador en mà, la premsa i les persones encarregades de la retransmissió? Que podrà entrar al Mercadal una quantitat molt limitada de persones (amb totes les susceptibilitats que hi pot haver)? Que es llogaran espais als balcons, finestres i terrats dels edificis que volten la plaça? Quin dispositiu de control social caldrà per a fer complir la norma vigent al moment?

Quina ha estat, i és, la funció històrica de la tronada? Anunciar la festa a tota la vila o destacar moments molt especials, com el retorn de completes o el pas de la professó pel Mercadal. Amb una tronada sense públic tindrem una minoria privilegiada, un sector de població que experimentarà frustració –la podrà escoltar, però no viure-la in situ– i un altre que la veurà i escoltarà, amb menys o més intensitat segons el volum de l’aparell de reproducció.

Voleu dir que cal? I si assumim que el 29 de juny no hi haurà tronada perquè no hi haurà Festa Major? I si gaudim de les anteriors per les xarxes i aprenem més coses de la festa i la seva funció social…? Què me’n dieu?

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular, personal i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Una tronada sense públic?

  1. Teresa ha dit:

    Totalment d’acord, si no hi ha Festa Major no hi ha Tronada i menys per uns pocs. Com que per tots no podrà ser, deixem-la per l’any que vinent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s