La festa adaptada

Aquest 2020 [a Reus] hi haurà una Festa Major adaptada. És una proposta raonable de la regidoria de Cultura tenint en compte la impossibilitat de fer la festa tal com la celebrem d’any en any al carrer i a la plaça, des de la proximitat física o el frec a frec en alguns moments d’especial intensitat. Però, alhora, en una societat que compta amb recursos de comunicació i de participació virtual que no existien en el passat. Històricament, en una situació d’epidèmia o guerra, senzillament, no hi havia festa.

No es coneix el conjunt del programa d’aquesta festa adaptada. No hi haurà tronada al Mercadal, però el so de les campanes anunciarà la celebració. Potser més persones escoltaran el pregó en directe, menys pendents de que s’acabi i cremi la primera tronada. Hi haurà concerts que potser la xarxa podrà fer arribar a les cases…

Més enllà del programa concret, cal tenir clar quina és la funció de la festa en la vida d’una comunitat, com a espai de trobada o com a referent d’identitat. El component emocional d’alguns rituals –viure la tronada des de la plaça ho és– esdevé cabdal en la construcció d’aquest patrimoni immaterial que representa Sant Pere. Alhora, el repte de qualsevol festa és que sigui viscuda per la major part de la població que la celebra. Aquest juny, més que cap altre any, ens caldrà explicar la Festa Major: què representa, divulgar el coneixement d’una història, llunyana o recent, apresa o viscuda. I, sobretot, compartir experiència i emocions per aconseguir que, més enllà d’aquest temps adaptat, sigui la festa de tothom.

(Article publicat a l’edició en paper del Diari de Tarragona el dissabte 9 de maig de 2020)

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s