Notes sobre el concepte de tradició

Més d’un cop, i de dos, m’han proposat que definís el concepte de tradició. De fet, és una de les preguntes tòpiques que sorgeixen tot parlant de costums i festes populars, i la resposta no és pas fàcil. Moltes vegades començo afirmant que definir ‘tradició’ seria tema per a una altra xerrada. Però en absolut intento defugir la qüestió.

D’una banda, podem entendre tradició com a llegat, com a transmissió entre generacions de coneixements: de fets històrics, de costums, de tècniques, de creences… En aquest sentit hi ha moltes tradicions que es vinculen a diverses comunitats. Hi ha, per exemple, tradicions familiars amb pràctiques concretes que tenen tot el significat dins d’aquest nucli, tradicions locals —costums festius que són viscuts intensament en una població i potser ni es coneixen en altres—, fins arribar a poder parlar, de forma genèrica, d’un símbol propi de la tradició cristiana…

Aquesta definició de la tradició es vincularia, per tant, a la història i a les formes de vida d’una societat, amb un sentit que ens porta del passat al present.

De l’altra, podem afirmar que la tradició és la percepció que cada comunitat té respecte d’unes pràctiques o costums col·lectives. Dit d’altra manera, que és tradicional allò que col·lectivament, en un indret i moment de la història, una comunitat humana considera que és tradicional. Els exemples no són menys nombrosos. Constantment s’aplica el qualificatiu de tradicional a moltes pràctiques des d’aquesta percepció subjectiva.

Ambdues concepcions no són antagòniques, ans al contrari. Ens situen en una visió absolutament dinàmica i canviant: cada grup social, cada generació, en cada indret, defineix quina és la seva tradició a partir del llegat que ha rebut i d’allò que ha creat amb percepció de continuïtat o no —i aquí tradició i innovació sumen—, i, evidentment, mantenint una diversitat que és absolutament enriquidora.

Un càntir, una olla o una gerra de terrissa són ceràmica tradicional. I una garrafa de plàstic, que ens serveix igualment per a recollir aigua d’aquella font on raja tan bona, potser no ho és. Moltes vegades, la categoria de tradicional s’aplica a objectes i tècniques obsoletes que es coneixen o conserven com a part d’un llegat o amb un component simbòlic que ens reafirma, per exemple, com a part d’una comunitat. Així, la barretina és tradicional.

Des d’aquesta visió dinàmica, allò que en diem neotradicions són circumstancials. El consens entre els membres d’una família, d’una colla, d’un barri o d’una població…, pot generar noves pràctiques culturals —fet que no exclou que tinguin com a referent el passat— que esdevenen tradicions.

Qualsevol costum, creença o forma d’expressió artística col·lectiva, poden esdevenir tradicionals? Sens dubte. Qualsevol costum, creença o forma d’expressió artística col·lectiva, són tradicionals? No.

En aquest batibull de reflexions he intentat creuar aportacions a aquest univers complex: connexió amb el passat, transmissió —oral, escrita, iconogràfica…–—, creació i valorització a partir d’una percepció consensuada dins la col·lectivitat, canvi que no sobta…

La mera repetició no fa tradició. Els trencaments que esguerren no fan tradició, però la transgressió pot ser tradicional. La violència dels poders per mantenir la dominació genera tradicions. La imposició de costums ha generat tradicions.

Una pràctica totalment generalitzada no suposa pas la seva tradicionalitat immediata. No és tradicional portar mascareta sanitària pel carrer i dubto que ho sigui, tot i que potser, en el futur, veurem col·leccions de mascaretes tematitzades a les vitrines d’un museu.

Però, del patrimoni, ja en parlarem un altre dia.

[He escrit això per a participar en un taller sobre patrimoni immaterial a la xarxa, però si ho voleu debatre, m’hi apunto.]

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s