Tardor

Després d’uns mesos d’atur forçat, pel que fa a la recerca de camp i la divulgació del patrimoni, aquest estiu ha estat un temps de represa de l’activitat. Confinaments locals i comarcals, restriccions en les trobades o actes, la no celebració d’esdeveniments culturals o festes, alhora que el propi criteri de precaució en el moment de concertar entrevistes, han condicionat de forma significativa els treballs a l’entorn de la memòria popular o el patrimoni etnològic.

Bona part d’aquesta activitat es realitza en poblacions del que podem denominar l’entorn rural de la ciutat de Reus, on treballo al Museu. Ara mateix, col·laboro en un projecte del Parc Natural de la Serra de Montsant a l’entorn de la ramaderia i en una recerca de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, amb Carrutxa, sobre els usos i l’aprofitament de l’aigua, entre altres programes com el que el proper divendres es presenta al Museu de Tàrrega sobre la terrissa popular. Sense oblidar l’interès per la memòria històrica i els esdeveniments que van sotragar els nostres pobles al segle XX. I no continuo amb altres projectes menors, o no tant.

Dos apunts sobre aquests darrers mesos d’incerteses i de feines a fer.

D’una banda, la constatació de que, malgrat les tecnologies de comunicació i entreteniment, la globalització de la cultura, l’augment en la mobilitat de les persones… i molts altres factors que sovint s’esmenten en les tertúlies, hi ha significatives diferències en les formes de vida de pobles i ciutats, no només vinculades a la producció. Per això, em sembla del tot oportú que l’entitat proposi presentar les seves recerques en el marc d’una reflexió més àmplia sobre el món urbà i la ruralitat.

El cicle començarà aquest dimecres, amb una xerrada de Roser Vernet i l’obertura, a l’Arxiu de Reus, de l’exposició «La cultura oral dels paisatges agraris» producció de l’Institut Ramon Muntaner en el marc del projecte de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. Podeu consultar les activitats previstes al web de Carrutxa.

De l’altra, en l’àmbit personal, considero que aquest moment comporta un final d’etapa, de relleu al capdavant de l’associació i de continuar participant com a investigador i col·laborador.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en general. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s