Una reflexió pessimista

Permeteu-me un punt de pessimisme racional. Si el 2021 havia de ser un any de recuperació de la vida cultural associativa, em sembla que no ho ha estat prou. La pandèmia ens va situar en un estat de desconnexió personal, que vam resistir a cop de converses i conferències digitals, de voluntat de mantenir la presència des de la distància, que no hem acabat de superar.

És clar que no es pot generalitzar i que cada col·lectiu ho ha viscut d’acord als seus objectius i àmbit de treball. Com també ho és que la comunicació i la difusió digitals han esdevingut eines a les que no hem de renunciar. Però, malgrat tot, aquest any que s’ha acabat em deixa un regust d’incertesa. No tant per la quantitat d’activitats en què he participat o que he col·laborat a organitzar com per una sensació de limitar-nos a continuar resistint.

Em desagrada aquesta deliberada confusió, que no és gens nova, entre cultura i espectacle –que és, sens dubte, un component important de la cultura, però no l’únic– o entre festa, esbarjo i oci. M’indignen les declaracions i mesures de suport a la cultura entesa només com a producte comercial i mercaderia. Em preocupa la poca valoració del treball quotidià de dinamització social i cultural, la superficialitat amb què s’afronten alguns temes, sempre en benefici de les actuacions puntuals i més o menys excepcionals. I el cada cop més gran control administratiu sobre l’ús del carrer… trets que no són cap novetat en absolut, però que la situació de la pandèmia ha accentuat.

Doncs, ja ho he dit. A continuar.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s