L’esca de la teiera

«L’esca de la teiera» és una col·lecció de llibres, en paper, que desenvolupen temes que han estat tractats en aquest bloc. Aquests llibres no són, però, reculls d’articles publicats, sinó que volen ampliar els continguts dels articles del bloc, amb notes i referències documentals i bibliogràfiques.

El nom fa referència a la matèria combustible –fàcilment inflamable– que ajuda a encendre el foc, com la recerca o l’observació de la vida quotidiana que inspiren i nodreixen d’articles d’aquest espai digital.

El llibres, el publica Migdia, l’editorial creada i gestionada per persones vinculades a Carrutxa, que té cura de les publicacions d’aquesta i altres entitats. Aquestes publicacions  es poden trobar a totes les llibreries de Catalunya, tot indicant que les distribueix Rafael Dalmau eds.

Salvador Palomar
— I va bola! Rifes i altres costums de Tots Sants a Reus.
Reus: Migdia, 2012 [Col·lecció «L’esca de la teiera», 1]

Les rifes de plats amb panellets i confitura –als locals de les associacions– constitueixen, en l’actualitat, un dels trets característics de la celebració de la festa de Tots Sants a la ciutat de Reus.

Aquest és un costum que es consolida amb l’esclat del moviment associatiu, de la segona meitat del segle XIX i que perviu gràcies a la voluntat de les entitats en moments de prohibició governativa de rifes de tota mena, al tombant del 1900. Les rifes de confitura i panellets havien estat comunes en diverses poblacions com Barcelona, Tarragona, Igualada, Cervera… A Reus, de rifes en feien, antigament, les pastisseries, a la plaça del Mercadal, els cafès i les societats de tota mena: recreatives, esportives, polítiques… als seus locals.

Avui, és una rifa que es realitza de forma tradicional, amb apostes orals a un número de l’1 al 20 –sense butlletes– que s’anoten en uns fulls o llibretes preparats a l’efecte. Una persona fa girar el bombo i al crit de: «—I va bola!» extreu el número guanyador.

64 pàgines, preu: 9 €