Els internacionals que van morir al Priorat

En  una nova publicació Josep Munté ens apropa als voluntaris internacionals que van morir a la comarca del Priorat durant la guerra de 1936 a 1939.

A mesura que vas llegint, a tall de lúgubre desfilada, es fa inevitable un cert desassossec, pensant que darrera cada nom hi havia una vida, uns ideals… Un excel·lent treball de documentació reuneix la relació de persones, massa joves, que van deixar els seus països d’origen per venir a morir a casa nostra. Des d’Europa: Alemanya, Anglaterra, Àustria, França, Finlàndia, Gal·les, Hongria, Montenegro, Noruega, Països Baixos, Polònia, Romania, Suècia; o des de l’altre costat de l’ocèa, els Estats Units, sense oblidar aquells que reivindicaren la pertinença a la nació jueva. Històries conegudes en part com la de John Cookson o Clarence Kaitlin i algunes molt emotives, com la de Fernando Iaffa, que no va morir en el conflicte, però que va voler que les seves cendres reposin amb les dels seus companys al «Chabola Valley», entre Marçà i la Torre de Fontaubella, la vall de les barraques on instal·laren el seu campament els brigadistes.

Notícies de morts accidentals i monuments efímers, com el dedicat a Gerszon Rotholc. Notes biogràfiques que ens permeten copsar la diversitat de procedència i d’ofici dels brigadistes:  paletes, serrallers, escriptors, fusters, militars d’ofici… disposats a lluitar i a perdre la vida per oposar-se a una amenaça que afectava el món, el feixisme.Lluitadors que no vingueren a fer turisme, ni a gaudir del paisatge no de la gastronomia, que es van relacionar amb la població local i, en algun cas van establir vincles afectius.


Al Priorat hi ha nombrosos indrets de memòria, on —més enllà de les evidències físiques– hi ha el record d’allò que hi va passar. El mateix Josep Munté n’ha fet un exhaustiu recull en una publicació, també recent, Espais de la batalla de l’Ebre al Priorat (Tarragona: URV, 2020). Amb aquest nou llibre, d’edició acurada, amb fotografies localitzades de diferents arxius i publicacions i un treball rigorós de documentació, Josep Munté ens convida al record i a l’homenatge. A recórrer la geografia propera i a no oblidar que, malauradament, el feixisme no ha desaparegut.

Josep Munté i Mateu,
Els nostres brigadistes. Els voluntaris internacionals morts al Priorat
Edició de l’autor, 2021

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en les idees, memòria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s