Qui canta, fot canya


A Reus, en les properes setmanes, les cançons –populars, improvisades, burlesques, crítiques– seran protagonistes d’un món cultural i festiu que no es resigna a callar i a esperar millors temps. Perquè res del que es prepara hauria estat possible sense voluntats i complicitats. Voluntat de fer cultura popular a partir de la complicitat entre persones i associacions per conèixer i recuperar formes d’expressió lúdica, de comunicació de sentiments i opinions, per mitjà de la paraula i la música. Amb la veu humana com a instrument principal.

La cançó improvisada és una modalitat de cant vigent en alguns indrets –per exemple, per Sant Antoni– i desapareguda en altres llocs del nostre país que, a partir de l’impuls de persones que l’han conservada i recuperada, retorna amb força. Les corrandes, les cançons de pandero, les nyacres, el cant d’estil, la glosa, el garrotín o les jotes, són, en definitiva, diferents melodies que serveixen de suport per a cantar, de manera improvisada, unes lletres en vers.

A l’entorn de la Mostra taller de cant improvisat dels Països Catalans, el 26, 27 i 28 de gener es parlarà de i es practicarà la cançó: presentació de les recerques etnomusicològiques aplegades en el primer llibre/DVD de Caramella, debat sobre el cant improvisat com a recurs a l’educació i jornada a La Palma de Reus amb conferències, tallers i sopar final amb moltes ganes de cantar. En aquesta edició la jornada es dedica a les jotes, les corrandes, nyacres i garrotins. Hi haurà mostres de glosa mallorquina i de cant d’estil valencià. I també un taller d’instruments per a acompanyar el cant improvisat.

Els actes previs són oberts i cal inscripció per a la jornada del dissabte 28. També podeu venir al sopar i participar de la música. Encara sou a temps d’apuntar-vos.

Aquestes jornades sobre el cant arriben en temps de Carnaval. Una festa que, més enllà de les desfilades i els actes retallats, es pot viure com a experiència de petit format, sortint al carrer, fent broma de la crisi i cantant. Enguany hi tornarà a haver Cantaval, el divendres 17 de febrer, una cercavila amb música i interpretacions corals que fan referència a esdeveniments d’actualitat.

Qui canta, els seus mals espanta, diuen. I, de pas, fot canya, afegeixo.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). He treballat a l'Ajuntament de Reus (Cultura/ Museu de Reus), ara jubilat. Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari