Retalla i enganxa

Una empresa catalana ha desenvolupat un programa que possibilita detectar la còpia –en part o en la seva totalitat– de textos procedents de la xarxa en treballs de recerca o informes. El servei pot ser prou útil en el món de l’ensenyament, on la pràctica del retalla i enganxa és ben comuna. Amb resultats ben curiosos. Recordo una vegada que, a cop de Google, la meva filla petita va acabar documentant les pautes reproductives del gat siberià –o de no sé quin lloc exòtic– en un treball de primària sobre aquest animal domèstic. La seva generació sembla creure que els llibres en paper són només literatura –ella llegeix força– i la informació només es troba a la xarxa. Veurem què passa quan proliferin els aparells de lectura d’edicions digitals.

Internet és una eina potent, una font de coneixement d’abast impensable fins fa ben poc i d’una enorme utilitat. Però també és clar que genera problemes en el procés d’aprenentatge. La comoditat de la còpia perjudica, de bon començament, la capacitat de reelaboració i de síntesi d’altres fonts que implica la realització d’un treball escolar, encara que sigui en els seus nivells més elementals. Per no parlar d’altres àmbits on se suposa que els resultats són producte de la recerca o de la reflexió crítica.

La cultura del retalla i enganxa, però, va molt més enllà de l’àmbit acadèmic. Es fa palesa en informes pretesament professionals, estudis fets per encàrrec o documents referits a un període de temps determinat que evidencien –algun cop violant la legalitat i la decència– l’abús d’aquesta pràctica. També hi ha un malanomenat periodisme de retalla i enganxa –sobretot si es tracta de comunicats oficials– o pàgines digitals que s’engreixen, amb més o menys criteri, a cop de ratolí. Fins i tot, quan la pressa empeny, ens acabem copiant a nosaltres mateixos.

Publicat a El Punt, 18/05/2009

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en tecnologies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s