Festesreus.cat

Aquest mes de juny, Festesreus.cat, el portal sobre el calendari festiu de la ciutat en el qual col·laboro habitualment, arriba al primer any de funcionament. Editat per l’Institut Municipal d’Acció Cultural, en conveni amb Carrutxa, va néixer a partir del llibre de gran format sobre la festa major de Sant Pere que va sortir l’any 2009, i continua una tasca endegada ja fa prop de vint anys amb la publicació sobre paper de la Petita guia de la festa major (1991) o amb el lloc web Etnocat, gestionat per Carrutxa (2004).

Més enllà de la festa de Sant Pere, però, Festesreus ha ampliat notablement els seus continguts en aquests dotze mesos, i s’ha menjat bona part del material que, anteriorment, havia format part del web de l’entitat; ha incorporat la informació sobre activitats, exposicions i els programes municipals referents a la festa a les escoles. I, sobretot, ha ampliat progressivament el seu àmbit temàtic a partir de noves aportacions. Encara li queda molt de camí per fer, hi manquen les descripcions d’algunes celebracions del passat i del present. I les possibilitats d’ampliació sobre costums i manifestacions festives és enorme. Pot esdevenir, així, una mena d’enciclopèdia digital de les festes populars reusenques que, més enllà de l’àmbit local, aporti materials extrapolables a altres poblacions o mostri experiències que poden servir de referència. És un servei públic d’informació, amb continguts de qualitat que compta amb una realització tècnica acurada a càrrec d’uns professionals joves i implicats en la festa. Exemple, doncs, de col·laboració reeixida entre la institució municipal i una associació especialitzada en cultura popular, el resultat d’aquest primer any –pel que fa a la quantitat de visites, però sobretot pels comentaris rebuts i els usos que n’hem constatat– és engrescador.

Publicat a El Punt, 31/05/2010

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). He treballat a l'Ajuntament de Reus (Cultura/ Museu de Reus), ara jubilat. Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular, tecnologies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari