Parlant dels bombardeigs que va patir Reus durant la Guerra Civil sovint parlem dels italians com els agressors perquè fou l’aviació de Mussolini, amb base a Mallorca, la responsable de la gran majoria d’atacs que va rebre la ciutat.
Es ben coneguda la participació italiana a la guerra espanyola ja sigui des de l’aire o des de terra —les tropes del CTV, corpo truppe volontarie— en suport a Franco i els militars revoltats. Però també cal recordar que hi hagué italians antifeixistes, anarquistes o comunistes, que lluitaren aquí al costat de la República, a les brigades internacionals.
Gianpaolo Giordana ha publicat Sul fronte de Gandesa. Volontari del Canavese, del Ciriacese e delle Valli di Lanzo dall’emigrazione alla guerra civile spagnola (1936-1939), un estudi sobre els italians del nord de la regió del Piemont, que vingueren a lluitar contra Franco.
De ben segur que aquest és un altre llibre dels centenars que s’han publicat sobre la Guerra Civil i que, amb tota probabilitat, no hauria descobert de no ser pel fet de conèixer l’autor. Gianpaolo Giordana —nascut el 1939 a Dronero,Vall Maira, a les valls occitanes d’Itàlia— és un activista cultural, membre fundador de Valados Usitanos, amb una llarga trajectòria de recerca i difusió de la història i la cultura del seu país. Des de Carrutxa el vam convidar, ja fa bastants anys, a donar a conèixer el treball d’aquesta associació a Reus.
Aquest treball de Gianpaolo Giordana es particularment interessant perquè no es limita a fer un llistat de persones sinó que investiga en la seva trajectòria abans i després de la guerra de 1936-39. Són fitxes biogràfiques de prop d’una trentena de persones que ens ajuden a entendre com, darrere el fet d’haver vingut a lluitar a casa nostra, hi ha vides d’exili per haver patit ja el feixisme, i de compromís militant que, quan no van deixar la pell a la Serra de Cavalls, va continuar en el combat contra el nazisme a la segona Guerra Mundial.
Són històries de vida de la gent d’un territori. I això em serveix de motivació per a reivindicar la importància de la memòria local, la que torna a la història noms que tenen valor des de la proximitat geogràfica, a partir de treballs fets amb rigor. I també perquè, cada cop que parli de les ales negres feixistes —i ho faig sovint— que van fer de Reus una ciutat màrtir el 1938, recordaré que altres italians lluitaren per la llibertat i la justícia social.
Gianpaolo Giordana, Sul fronte de Gandesa.
Castellamonte (Torino): Editrice Tipografia Baima-Ronchetti, 2015