Bestiari de foc del Baix Camp

[actualitzat]

Ahir vaig anar a Vandellòs, on, amb motiu del vintè aniversari de la seva colla de diables i el cinquè del Boc –la bèstia festiva de la població–, se celebrava una trobada amb el bestiari festiu de la comarca i es presentava el llibre Diables de Vandellòs, vint anys (1988-2008), un treball col·lectiu que recull la trajectòria d’aquesta entitat, les persones que n’han format part, les actuacions i les activitats que ha generat la colla en aquestes dues dècades.

Un llibre carregat de vivències personals que mostra com, més enllà de la història i de la tradició a la comarca, colles de diables i de bestiari són avui l’expressió de les necessitats del present –ho comento en el pròleg– i part d’un patrimoni festiu viu que hem de reivindicar com a part fonamental de la nostra manera de fer festa.

Us deixo algunes imatges d’aquest bestiari festiu comarcal, que, a més de les figures més històriques –com el drac o la víbria–, s’enriqueix amb bocs i cabres, reinterpretacions conceptuals del bou o aportacions que pouen a vegades de la proximitat, com en el cas de la Farnaca cambrilenca –un animal representat en pedra a la façana de la parròquia– o del Diabló selvatà, un insecte, flagell d’avellaners i alzinars. I que no s’aturi la festa.

El Boc de Vandellòs

El Drac gran de Reus

El Cavallet de mar, de l’Hospitalet de l’Infant

La Víbria de Reus

La Cabra de Reus

El Bou d’Alforja

El Diabló de la Selva del Camp

La Farnaca de Cambrils

El Drac de Duesaigües

A la trobada hi havia convidada, per haver estat la padrina del Boc, la tarragonina Víbria del Serrallo.

La Víbria del Serrallo

[Actualització 06/09/2010]:
Aquestes no són les úniques bèsties de foc que hi ha a la comarca. A Castellvell del Camp tenen un magnífic lluert:

El lluert. Fotografia del bloc Timbalers i Lluert de Castellvell del Camp

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). He treballat a l'Ajuntament de Reus (Cultura/ Museu de Reus), ara jubilat. Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Bestiari de foc del Baix Camp

  1. carloz ha dit:

    M’agrat molt moltes gracies

Deixa un comentari