Jornades d’estudi sobre la festa de Sant Antoni 2014

La festa de Sant Antoni, el 17 de gener, ha estat una de les més celebrades arreu del país, tant pel patronatge que exerceix el sant sobre els animals domèstics i de treball, cabdals en una societat preindustrial, com per la seva ubicació al calendari, com a festa central del cicle hivernal que concentrava  pràctiques rituals per a propiciar el pas del’hivern a la primavera, pròpies dels antics carnavals. Encara en l’actualitat, malgrat els canvis tecnològics en l’agricultura i el transport, que fan totalment residual l’ús de la força dels animals, les transformacions en la producció i el canvi de mentalitat respecte les societats on la celebració es va desenvolupar, la vigència de la festa és notable i presenta una gran quantitat de manifestacions culturals i costums: des de fogueres a representacions de teatre popular de carrer, passant per desfilades, presència de màscares associades al dimoni, gastronomia, música o dansa…

jornadesstantoni2013web

A començaments de 2014, els dies 10 i 11 de gener, l’associació La Pebrella de Canals (La Costera) organitza les terceres jornades d’estudi sobre la festa de Sant Antoni Abat, continuant les ja celebrades a Ascó, el 2006, i a Manacor, el 2009.

Les activitats tindran lloc al Centre Cultural «Ca don José» (C/ de les Escoles, 2). El divendres 10 hi tindrà lloc la conferència d’Alfons Llorens, sobre «Sant Antoni, festa i identitat», i el dissabte 11, la de Jesús Huguet, «Literatura popular al voltant de Sant Antoni». Quant a les comunicacions, a més de les que fan referència a la festa a Canals –que es caracteritza per una monumental foguera–,  n’hi ha previstes sobre la festa en diverses poblacions com Ontinyent, Albaida, Alcàntera de Xúquer, Enguera, Xaló, Ascó, El Forcall…, a més de les que fan referència a diferents aspectes de la celebració com la gastronomia, les representacions teatrals, la gastronomia o el paper de la festa en el cicle de Carnaval. Complementen les jornades, activitats com el cant d’albades i la visita a la foguera. Si en voleu més informació, us podeu adreçar a santoni.canals@gmail.com

Aquestes jornades, com les realitzades anteriorment, poden ser una magnífica oportunitat per a conèixer la riquesa d’un patrimoni festiu en constant evolució, des d’una antiga cosmovisió, impregnada de religiositat popular, fins a la recreació de la festa com a punt de trobada de la comunitat local o referent d’identitat per a les persones que tenen els orígens familiars en una població. Significats antics i nous que permeten la conservació de vells costums amb noves funcions, de forma que la festa esdevé un mitjà per a interpretar la societat que la celebra.

Blog de l’associació La Pebrella

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). He treballat a l'Ajuntament de Reus (Cultura/ Museu de Reus), ara jubilat. Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari