Per tirar coets

Potser no és temps per tirar coets, com s’afirma popularment, però la nostra Festa Major de Sant Pere té en l’ús de la pirotècnia un dels seus referents cabdals. La festa reusenca s’identifica particularment per la Tronada, com a mostra d’una manera antiga i artesana de preparar l’esclat pirotècnic. I, com moltes altres festes majors catalanes, per la presència de figures del bestiari de foc o del Ball de Diables. I, com qualsevol festa mediterrània, pels coets i els castells de focs. Sense oblidar el canó de festa o l’ús d’armes d’avantcàrrega en danses o balls representats, com els de Galeres o el de Pere Joan Barceló, que enguany es reorganitza amb nous parlaments. Festa i pólvora són inseparables a casa nostra i, a més, la ciutat ha comptat amb una llarga tradició en la fabricació de productes pirotècnics, del segle XVII ençà.

En aquest últim any s’ha volgut recuperar, si més no, el coneixement d’aquesta activitat, en una recerca que ha implicat les institucions i l’associacionisme. Recerca individual i col·lectiva que va propiciar l’organització, per part de Carrutxa, d’unes jornades sobre la pirotècnia a la festa, el setembre passat, on van acudir persones d’arreu del país. A l’estudi de la documentació municipal conservada a l’Arxiu i al buidat de la premsa dels segles XIX i XX, s’hi afegí el recull de testimonis personals, la localització de peces de fusta d’antics castells de foc, i d’un vell bou festiu, als tallers de la Pirotècnia Espinós, gràcies a les gestions fetes des de l’IMAC. El material ha estat cedit a l’Ajuntament –les brigades municipals tenen cura del transport i de refer alguns d’aquests estris, i el Museu conservarà el bou– junt amb unes caixes de papers –correspondència, certament fragmentària, però molt interessant– que són objecte de catalogació a l’Arxiu i que van ser presentats en una exposició el passat abril.

I mentrestant, des d’això que s’anomena la societat civil, sorgeixen noves propostes. La colla del Bou de Reus i una nova associació –El Cuc de l’Orella– es proposen la recuperació dels bous de foc com a fórmula per a enriquir la festa més enllà dels seguicis. Des de Carrutxa es continua la recerca. I també comencen a arribar aportacions personals, com fotografies, cartells o materials publicitaris de les empreses reusenques del ram.

Calendari de propaganda per al 1956 (Col·l. Pere Martorell)

De cara a la propera edició de la Festa Major, l’Ajuntament es proposa recuperar, per al vespre del 28 de juny, l’antiga fórmula dels focs a terra i giratoris –al mig del Mercadal, després de la Tronada de completes– en substitució del castell de focs aeri que es disparava des del centre de la plaça. Recuperació de qualitat, d’un patrimoni del passat, i alhora en la línia d’una major seguretat que s’exigeix per als espectacles de foc en el present.

Si m’he entretingut en explicar tot aquest procés –un altre dia, ja parlarem d’història i de més costums tradicionals– és per a fer evident que darrere els processos festius, que poden reexir o no, hi ha –a més de voluntats polítiques que es tradueixen en suport o en pals a les rodes, i de diners públics– complicitats i treball col·lectiu, implicacions personals que van més enllà de l’activitat laboral i molta col·laboració ciutadana. Molta feina i moltes persones.

Potser el moment econòmic no és el millor per tirar coets, com es diu en sentit figurat, però si hem de valorar la festa en conjunt, fem-ho des del coneixement de tot el que aquesta comporta i tot el que representa per a la comunitat que la celebra. Fer demagògia amb les celebracions festives pot ser tant perillós com estigmatitzar col·lectius sencers de població. Cal no menysprear el paper de la festa si no volem destruir la convivència ciutadana.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s