El cap de l’antiga Àliga de Cervera

capaliga

A la mostra d’àligues catalanes que es podrà veure al Museu de Reus (Espai Pl. de la Llibertat) des del 30 de setembre fins al 31 d’octubre, hi figura també una peça de gran interès patrimonial: el cap de l’antiga Àliga de Cervera, una talla de fusta del 1737, que conserva el Museu Comarcal de Cervera.

Tal com anota Jordi Soldevila a L’àliga de Cervera. Bestiari festiu dels Països Catalans (2008), l’àliga festiva de Cervera, documentada des del 1423 –«Vage en apres lo joch o entremes de la confraria de sent Joha, l.aliga i sent joha»–, va ser arranjada o refeta al llarg del temps diverses vegades. Des de començaments del segle XVI fins al XVIII la seva sortida consta de forma ininterrompuda a la professó de Corpus. La primera notícia del seu ball és del 1534, en el pagament per «lo dia del Corpus dansar la àguilla devant la custòdia anant a la professó». El 1605 consta la seva dansa a l’interior del temple.

El 1596 es va fer una àliga nova i, entre altres adobaments, a partir del 1734 –explica Jordi Soldevila– s’inicià una renovació total de l’àliga que acabà el 1738. Gràcies a la documentació, posem saber alguns detalls de la figura, amb el cap de fusta tallada i el cos amb estructura de fusta, cobert de plomes de pell daurades, a l’igual que la corona que portava al cap. Aquesta és una tipologia que trobem en altres poblacions i que es pot observar en altres àligues, com la de la Bisbal d’Empordà –la peça antiga; la que ha participat en la trobada de Reus és una reproducció del 1997–, que, sobre un bastiment de fusta, té el cos cobert amb una mena d’escates de pell que volen figurar les plomes. No menys interessant, en aquest sentit, és el Colom –o Àliga– de Morella.

La decadència de l’àliga de Cervera, pel que fa a la seva funció protocol·lària a la festa, culmina amb la seva desaparició al tombant del 1900. Això fa sospitar a Jordi Soldevila que el cap conservat correspon a l’última gran renovació de la peça i que és el del 1737. Aquest cap es va salvar de la crema gràcies a Agustí Duran i Sanpere.

L’Àliga va tornar als carrers de Cervera el 2013. La seva recuperació ha estat impulsada per l’Agrupació Seny Major, que aplega les diferents entitats de cultura popular cerverines. La nova figura és obra de Ramon Ninot, Ramon Riu i Ton Ninot, i és feta amb fusta, pell i coure.

L’Àliga de Cervera no ha participat a la trobada a Reus del passat 27 de setembre.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). He treballat a l'Ajuntament de Reus (Cultura/ Museu de Reus), ara jubilat. Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari